Ο βελονισμός ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας


      
     Διανύουμε μία περίοδο έντονων αλλαγών, ειδικά στον τομέα της ιατρικής, που έχει ως σκοπό την κατανόηση του ασθενούς και όχι της ασθένειας και αυτή αποτελεί μία νέα προσέγγιση, η οποία εστιάζει στη φροντίδα του ανθρώπου.
  Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι μία αρχαία τεχνική που εξακολουθεί να εκπλήσσει με την αποτελεσματικότητά της, ενώ υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι είχε παρατηρηθεί εδώ και 5.000 χρόνια. Στις μέρες μας, η εναλλακτική ιατρική (βελονισμός) αποτελεί πλέον πραγματικότητα και η χρήση της είναι παγκοσμίως αποδεκτή, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες δημοσιεύονται στα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά, επικυρώνοντας τη χρησιμότητα αυτής της μεθόδου για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.
  Πενήντα χιλιάδες δισεκατομμύρια κύτταρα συνεργάζονται μεταξύ τους για το ανθρώπινο σύστημα και τη διατήρηση της υγείας. Αλλά μερικές φορές, ιδίως τα τελευταία χρόνια,  το ανθρώπινο σύστημα αρρωσταίνει εξαιτίας ιών, βακτηριδίων και μυκήτων ή απλά διότι δεν βρίσκεται σε ισορροπία με αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο να προσβάλλονται από ιώσεις, ενώ κάποιος άλλος πληθυσμός παραμένει υγιής. Γιατί συμβαίνει αυτό;
 Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια στην προσπάθειά μας να βρούμε απαντήσεις. Ωστόσο, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (βελονισμός) μας βοηθά να κατανοήσουμε κάποιες πτυχές αυτών των γεγονότων.
 Τα δεδομένα που προκύπτουν δείχνουν ότι η χρήση του βελονισμού (σε συνδυασμό, επίσης, με τη βοτανοθεραπεία) μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας μας και να μειώσει τη χρήση των κοινών φαρμάκων. Μάλιστα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει συντάξει έναν κατάλογο με περισσότερες από πενήντα παθολογικές καταστάσεις/διαταραχές που ωφελούνται από το βελονισμό.
      Σήμερα, λοιπόν, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της κλασικής και της εναλλακτικής ιατρικής.