Η αλήθεια γύρω από το κάπνισμα



   Το κάπνισμα αποτελεί ίσως το πιο συχνό αίτιο νοσηρότητας και ενοχοποιητικό παράγοντα για πάρα πολλές ασθένειες. Υπολογίζεται ότι 3.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από το τσιγάρο. Από αυτούς, 500.000 εντοπίζονται στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας το κάπνισμα ευθύνεται για 15.000 θανάτους ετησίως. Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η 1η χώρα στην κατανάλωση τσιγάρων. Ακολουθούν η Κύπρος και η Κούβα.
Πιθανολογείται ότι κάθε τσιγάρο «αφαιρεί» 5 λεπτά (min) από τη ζωή του καπνιστή. Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους ακόμα και από τα τροχαία ατυχήματα, τις αυτοκτονίες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους βίαιους θανάτους.
Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν περισσότερες από 4.000 ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι κυτταροτοξικές, μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες. Οι κυριότερες είναι η νικοτίνη, η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και οι υδρογονάνθρακες.
Τα άτομα που καπνίζουν παρουσιάζουν υπέρταση, ταχυκαρδίες, ελάττωση της ικανότητας για άσκηση, καθώς και αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι παθήσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι οι εξής:
·        Στεφανιαία νόσος (βλάβη των αγγείων και της καρδιάς).
·        Αρτηριακή Υπέρταση και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
·        Σακχαρώδη διαβήτη.
·      Καρκίνο στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, πνεύμονα και ουροδόχου κύστης, ενώ ενοχοποιείται και για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Επιπλέον, το κάπνισμα δημιουργεί προδιάθεση για χρόνιες βρογχίτιδες, βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Στις μέρες μας πολύ συχνό πρόβλημα αποτελεί το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η έκθεση των μη καπνιστών στα προϊόντα καύσης του καπνού σε κλειστό χώρο. Ειδικότερα, στα βρέβη και στα παιδιά το παθητικό κάπνισμα συνδέεται άμεσα με βρογχίτιδα ή πνευμονία. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυστηρά οι νόμοι,  όσον αφορά την προστασία των μη καπνιστών.
Επιπτώσεις από τα τσιγάρα υπάρχουν και στην οικονομία, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς στις Η.Π.Α. ξοδεύονται περί τα 37 δις δολάρια για έξοδα νοσηλείας και 25 δις δολάρια για αγορά τσιγάρων. Στη χώρα μας δαπανούνται περίπου 2,5 δις ευρώ για έξοδα νοσηλείας και αγορά τσιγάρων.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί απλά μία ανθυγιεινή συνήθεια, εφόσον είναι η 2η μεγαλύτερη αιτία αρρώστιας και θανάτων μετά τη φτώχεια. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η διακοπή του καπνίσματος μόνο οφέλη έχει (βελτιώνει τη γεύση, την όσφρηση, την αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς). 
Μία μέθοδος που βοηθά σημαντικά στη διακοπή του καπνίσματος είναι ο βελονισμός. Η καλύτερη λύση, ωστόσο, είναι η πρόληψη. Καλό θα είναι με σωστή παιδεία από το σπίτι (γονείς) και από το σχολείο (δάσκαλοι) να απομακρυνθούν τα παιδιά από το τσιγάρο και να κατανοήσουν ότι μόνο κακό επιφέρει στην υγεία και τη ζωή τους. Εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα με το να μην καπνίζουμε ή τουλάχιστον να μην καπνίζουμε ποτέ μπροστά στα παιδιά μας, ώστε να μην τα εκθέτουμε και στο παθητικό κάπνισμα. Άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία είναι η απαγόρευση διαφήμισης των τσιγάρων, η προστασία των μη καπνιστών με σκληρή εφαρμογή του νόμου και η αύξηση της φορολογίας του καπνού.