Κάπνισμα και βελονισμός      Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το κάπνισμα είναι μία επιβλαβής και καταστρεπτική συνήθεια. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Κούβα κατέχουν τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην κατανάλωση τσιγάρων.
       Οι επιβλαβείς επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία του καπνιστή αλλά και των μη καπνιστών που βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο με τον καπνιστή, είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.
     Αναφέρουμε ορισμένες ασθένειες που προκαλεί το τσιγάρο, όπως: νόσος των στεφανιαίων αγγείων, αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων, καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστεως, καρκίνος του τραχήλου, και της μήτρας στις γυναίκες καθώς και άλλα νοσήματα όπως χρόνια βρογχίτιδα, απώλεια γεύσεως και όσφρησης, ουλίτιδα κ.α.
       Ο καπνός περιέχει πολλές ουσίες που καταστρέφουν την υγεία με κυριότερες τις παρακάτω:
·      νικοτίνη, η οποία αυξάνει τους σφυγμούς μας, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί σπασμό των στεφανιαίων αγγείων.
·      μονοξείδιο του άνθρακα, που υποκαθιστά το οξυγόνο στο αίμα μας προκαλώντας αντανακλαστικά πολυκυτταραιμία στον οργανισμό μας.
·        υδρογονάνθρακες της ατελούς καύσεως, ουσίες καρκινογόνες.
·        πίσσα, καρκινογόνος ουσία και αιτία χρόνιας βρογχίτιδας.
     
     Κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί 5 λεπτά ζωής από τον καπνιστή και συνολικά κατά μέσο όρο περισσότερο από 10 έτη ζωής του αφού ο μέσος καπνιστής καπνίζει περισσότερα από 100.000 τσιγάρα στη διάρκεια της ζωής του. Ένα μεγάλο ποσοστό των καπνιστών εκφράζει την επιθυμία να σταματήσει το κάπνισμα.
    Ο βελονισμός αποτελεί την πιο σίγουρη και ασφαλή μέθοδο στη διακοπή του καπνίσματος χωρίς ιδιαίτερο κόστος αφού η διακοπή του καπνίσματος με το βελονισμό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και μία μόνο συνεδρία.
    Ο βελονισμός καταφέρνει να προκαλεί στον (ασθενή) καπνιστή μεγάλη απέχθεια στη νικοτίνη και να δημιουργεί ψυχική ευφορία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση στον οργανισμό.
    Από μελέτες που έχουν γίνει για τη διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται στο 80%.