Πονοκέφαλος και βελονισμός


     

    Οι κεφαλαλγίες σήμερα είναι από τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως τις γυναίκες, και είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν με φάρμακα.
    Η χρήση των διαφόρων φαρμάκων σήμερα αποσκοπεί μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κεφαλαλγιών και σε καμία περίπτωση δε θεραπεύουν.
    Ο βελονισμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την οριστική θεραπεία των διαφόρων κεφαλαλγιών (κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία, μικτή κεφαλαλγία, ημικρανίες), ενώ στους πονοκεφάλους δρα αγγειορυθμιστικά ισορροπώντας τη λειτουργία των εγκεφαλικών αγγείων. Έτσι, οι πονοκέφαλοι που είναι αποκλειστικά αγγειακοί είναι δυνατόν να βελτιωθούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν με το βελονισμό.
     Επίσης με το βελονισμό μπορούμε να επηρεάσουμε το φυτικό νευρικό σύστημα (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό).
    Στην ημικρανία δρα ως παυσίπονο την ώρα της κρίσης προκαλώντας ταχύτατη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας σε ποσοστό 50%.
    Η θεραπεία των ημικρανιών με βελονισμό έχει ως στόχο να μειώσει τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των κρίσεων και κατ’ επέκταση τη χρήση των φαρμάκων ή και να εξαλείψει οριστικά τα συμπτώματα.
    Από διάφορες μελέτες που έγιναν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες για τη θεραπεία των πονοκεφάλων με το βελονισμό τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά αφού σε ποσοστό 55 – 65% των ασθενών είχαμε πλήρη (ίαση) εξαφάνιση των πονοκεφάλων, αποτελέσματα πολύ καλύτερα έναντι των φαρμάκων. Μία τέτοια μελέτη τελευταία πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με το βελονισμό να υπερισχύει έναντι των φαρμάκων.
     Συνεπώς, τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τους πονοκεφάλους δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα, απλώς «κουκουλώνουν» το σύμπτωμα, σε αντίθεση με  το βελονισμό, ο οποίος δρα θεραπευτικά.