Κινέζικη θεωρία και βελονισμός: Τι είναι το Yin και το Yang;Το Yin (γιν) – Yang (γιανγκ) είναι η σύγκριση μεταξύ δύο πραγμάτων (π.χ. το εσωτερικό του σώματος είναι ζεστό και το εξωτερικό είναι ψυχρό, άλλοι άνθρωποι είναι ψηλοί και άλλοι κοντοί, άλλοι υπέρβαροι και άλλοι λιπόσαρκοι κ.λπ.).
Στην κινέζικη ιατρική το YinYang αντικατοπτρίζει κυρίως το qi (τσι) και το αίμα, καθώς το qi είναι το Yang και το αίμα το Yin. Όμως, το YinYang αποτελεί και σύνδεση μεταξύ των πραγμάτων. Χωρίς εμένα δεν υπάρχει «εσύ» και «αυτός». Μεταξύ του Yin και του Yang υπάρχει ισορροπία, στην οποία αναφέρεται συχνά η κινέζικη ιατρική, όπως επίσης και αντιπαλότητα, η οποία τελικά γεννάει τα αποτελέσματα. Η μόνη χρήση αυτής της θεωρίας είναι στη σχετικότητα των πραγμάτων. Το Yin είναι το αδύνατο ενώ το Yang το δυνατό, το Yin είναι η γη ενώ το Yang ο ουρανός, το Yin είναι η γυναίκα ενώ το Yang ο άνδρας, το Yin είναι η νύχτα ενώ το Yang η μέρα και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, το YinYang είναι δύο παγκόσμιες δυνάμεις, όπου η μία εξαρτάται από την άλλη, η μία συμπληρώνει την άλλη και οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ενεργειακή ισορροπία μέσα στον οργανισμό μας.
Κάθε διαταραχή μεταξύ τους οδηγεί σε ασθένεια και η θεραπεία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Συνεπώς, στη θεραπεία ξεκινάμε από μία κατάσταση ανισορροπίας και εμείς ως θεραπευτές κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Παραδείγματος χάρην, εάν ο ασθενής έχει ανεπάρκεια Yin, τότε τονώνουμε το Yin, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τονώνουμε το Yang.
     Η δυτική ιατρική δεν βασίζεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά στην ανακούφιση των επιμέρους προβλημάτων. Από την άλλη, η κινέζικη ιατρική με τα βότανα, το βελονισμό, το τουίνα και το τσιγκόνγκ έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας και τη θεραπεία της ρίζας του προβλήματος. Για αυτό και η δυτική ιατρική δεν μπορεί να συνδυαστεί με την κινέζικη, καθώς η βάση αυτών των δύο συστημάτων είναι διαφορετική.