Βελονισμός - Μία μέθοδος με πολλά οφέλη


    
     Εν έτη 2018, η κλασική Ιατρική, παρά την ταχεία εξέλιξη και τη μεγάλη της προσφορά, πολλές φορές αδυνατεί να προσφέρει στους ασθενείς τη βοήθεια που χρειάζονται. Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς το βελονισμό, αναζητώντας λύση σε θέματα υγείας που τους απασχολούν.

Τι είναι όμως ο βελονισμός;

    Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, με ιστορία και πρακτική 5.000 χρόνων, που αποσκοπεί στη θεραπεία των λειτουργικών παθήσεων με την εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος. Πρόκειται για ενεργειακή θεραπεία που σκοπό έχει την εξισορρόπηση και την αρμονική κυκλοφορία της ενέργειας qi (τσι) μέσα στο σώμα. Γενικά είναι ακίνδυνη μέθοδος, ενώ το τσίμπημα της βελόνας είναι σχεδόν ανώδυνο.

Πώς λειτουργεί;

    Τοποθετώντας λεπτές βελόνες (μίας χρήσεως) σε ορισμένα σημεία του σώματος διεγείρουμε και ενεργοποιούμε νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στο δέρμα. Μεταβιβάζεται έτσι το ερέθισμα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα το οποίο διεγείρει αντίστοιχα νευρικά κέντρα συντελώντας στην αυτοθεραπεία του οργανισμού και την ενεργειακή ισορροπία. Τα σημεία στα οποία γίνεται βελονισμός είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο και από πάθηση σε πάθηση, διότι ο βελονισμός είναι μία εξατομικευμένη μέθοδος, ένα ιδιαίτερο προσόν για κάθε σωστή θεραπευτική αγωγή.
    Δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια αρκεί να εφαρμόζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από Διπλωματούχους Βελονιστές Ιατρούς.

Αντενδείξεις;

    Δεν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις για τον βελονισμό. Αποφεύγουμε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσουμε το βελονισμό κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και σε προχωρημένα στάδια νεοπλασιών.
    Οι παθήσεις που δεν πρέπει να θεραπεύονται με βελονισμό είναι οι εξής: 
·        Φλεγμονές
·        Παρασιτικές Λοιμώξεις
·        Νεοπλάσματα
·        Ωτοσκλήρυνση
·        Κατάγματα
·        Οξείες Χειρουργικές Καταστάσεις

Τέλος, αξίζει να κάνω βελονισμό; Ποιο το ποσοστό επιτυχίας;

    Εξαρτάται πάντα από την πάθηση, αλλά σε γενικές γραμμές το 60 – 80 % των ασθενών γίνεται τελείως καλά ενώ το 95% βλέπει μεγάλη βελτίωση. Ο βελονισμός φέρει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές και έχει μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (μήνες ή χρόνια).
    Σήμερα εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί σημαντικά.