Ψυχοσωματικές παθήσεις και βελονισμός     Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι.) η καρδιά είναι ο αυτοκράτορας όλων των Yin και Yang οργάνων και φιλοξενεί το Shen (σεν). Οι πέντε εκφάνσεις της ψυχής είναι οι ακόλουθες:
·        Η καρδιά φιλοξενεί το πνεύμα Shen.
·        Ο πνεύμονας φιλοξενεί το Po (βιολογική ψυχή).
·        Το ήπαρ φιλοξενεί το Hun (αιθέρια ψυχή).
·        Ο σπλήνας φιλοξενεί το Yi (σκέψη, διανόηση).
·        Ο νεφρός φιλοξενεί το Zhi (θέληση, μνήμη).
    Κάθε συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει άμεσα τα όργανα. Ο θυμός, η χαρά, η υπερβολή σκέψεων, η θλίψη και ο φόβος επηρεάζουν τα διάφορα όργανα του σώματός μας.
     Οι ψυχιατρικές παθήσεις μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά με τη μέθοδο του βελονισμού. Μάλιστα, στα αρχικά στάδια της ψυχοσωματικής διαταραχής ή της ψυχικής πάθησης τα αποτελέσματα με το βελονισμό είναι πολύ καλύτερα.
   Παθήσεις όπως το άγχος, οι φοβίες (αρρωστοφοβία, κλειστοφοβία, αγοραφοβία, φόβος θανάτου, φόβος πτήσεων με αεροπλάνο και φόβος λόγω οδοντικού προβλήματος), οι υστερικές καταστάσεις, οι κρίσεις πανικού, το άγχος εξετάσεων, το άγχος αποχωρισμού, το μετατραυματικό stress, η υποχονδρίαση, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη (ενδογενής ή μανιοκατάθλιψη), η συναισθηματική αστάθεια, η νευρική ή ψυχική κούραση, καθώς και οι αϋπνίες, μπορούν να θεραπευτούν με το βελονισμό.
     Όσον αφορά τις χρόνιες ψυχικές παθήσεις, όπου ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από ψυχίατρο ή νευρολόγο, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει πάντα σε συνεργασία με τον ψυχίατρο. Στην προκειμένη περίπτωση ο ασθενής εξακολουθεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή, ενώ παράλληλα κάνει βελονισμό και στην πορεία της θεραπείας όταν αισθανθεί καλύτερα μπορεί σταδιακά να μειώσει τη φαρμακευτική αγωγή, φυσικά σε συνεννόηση με τον ψυχίατρο. 
     Συνοψίζοντας, με το βελονισμό πετυχαίνουμε ενεργειακή εξισορρόπηση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος ή καλύτερα εξισορρόπηση της ενέργειας Yin/Yang σύμφωνα με την Π.Κ.Ι. Μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τα ψυχικά σημεία τόνωσης και διασποράς (με άλλα λόγια τα «σημεία αρμονικής ισορροπίας») και έτσι να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετούς ασθενείς με τη βοήθεια του βελονισμού.